Katalog inovacij

Vega multi
PodjetjeŠuhel Boštjan s.p.
Avtorji inovacijeBoštjan Šuhel, Živa Šuhel

ID 3 / Vega multi

Multifunkcijski USB merilnik je poceni USB osciloskop, frekvenčni analizator, frekvencmeter, generator frekvence in napajalnik. Dodane ima še matematične funkcije Fouriejeve analize in Lisežujeve krivulje. Po parametrih sicer skromen žepni instrumentek nadomesti kup naprav in nam kljub majhnosti omogoča imogoča hitre vpoglede v vezja na naši razvojni mizi. Vsak instrument za sebe je drag, še posebej frekvenčni analizator. VEGA MULTI nam omogoča meritve enostavnih vezav direktno na svojem praktičnem priključnem konektorju, zato ne rabimo nobenih dodatnih žic, ki so tako značilne za razvojne delavnice. Integracija instrumentov in način priključevanja je inovativen.

Relacijska družinska terapija
PodjetjeFrančiškanski družinski inštitut
Avtorji inovacijeprof. dr. Christian Gostečnik

ID 7 / Relacijska družinska terapija

Inovacija rešuje problem družbe, ki je postala veliko kompleksnejša kot kadarkoli doslej. Zahtevnost vlog, kot biti starš, partner ali sodelavec, je silno narasla. Partnerske težave, odvisnosti, psihične, fizične in spolne zlorabe, fobije in depresija, težave v šoli… ogrožajo stabilen razvoj družbe. Relacijska družinska terapija (RDT) je inovativen odgovor na nove izzive. RDT cikel se sestoji iz 12 srečanj z zakonskim družinskim terapevtom, ki po strukturiranem modelu z veliko mero občutka skupaj s klienti išče stik s sistemsko, relacijsko in intrapsihično dinamiko klienta in njegove socialne celice. Inovacija je dokazano učinkovita, znanstveno podprta, na njeni podlagi je nastal program na UL, izšolanih je 200 podiplomcev, ki so ustanovili 25 terapevtskih organizacij po vsej Sloveniji.

Naprava za upravljanje hišnih el. aparatov
PodjetjeGEA ROBOTICS
Avtorji inovacijeDavid Kocjančič

ID 11 / Naprava za upravljanje hišnih el. aparatov

Potencjalne prednosti naprave so: brezžično upravljanje( brez posega v klimatsko napravo, polaganja kablov ali vrtanja lukenj v steno), delovanje z vsemi tipi klima naprav, pomoč el.tajnice tudi v SLO jeziku, ki uporabnika vodi skozi navodila za uporabo in pomoč pri upravlajnju. Upravljanje klimatske naprave preko ene same tipke ali SMS sporočila.

Avtomatsko-ročni gasilni sistem
Podjetjeargas d.o.o.
Avtorji inovacijeJože Stopar
Spletna stranhttp://www.argas.si

ID 13 / Avtomatsko-ročni gasilni sistem

Avtomatsko-ročni gasilni sistem je patentirana inovacija, ki služi za enostavno in hitro proti požarno zaščito mobilnih sredstev, elektro, telekomunikacijskih in podobnih omar. Omogoča nam, da gasinlik pod stalnim tlakom daje 24 urno aktivno požarno zaščito za varovani prostor. Sistem deluje avtonomno in nam omogoča kvalitetno požarno zaščito za začetne požare. Sistem deluje na principu izenačitve tlaka in sicer tlaka v gasilniku in posebni detekcijsko-gasilni cevi. V primeru povišane temperature v ščitenem prostoru cev poči na mestu najvišje temperature in s tem omogoči iztekanje gasila na mesto požara. S posebno hitro spojko lahko aparat ločimo od sistema in ga uporabimo kot ročni aparat. Sistem detektira in pogasi požar prej kot v 10 sekundah. V vozilih je nameščen v prtljažnem prostoru, varuje pa električne instalacije in motor, ki so najbolj izpostavljeni požarni ogroženosti. Prav tako se sistem zelo uspešno uporabi za zaščito telekomunikacijskih in drugih omar s novim sredstvom NOVEC.

fleksibilna modularna polica
PodjetjeŽiga Volk
Avtorji inovacijeŽiga Volk
Spletna stran

ID 19 / fleksibilna modularna polica

Veliko prednost patentiranega modularnega sistema polic Flexaholic, pred ostalimi obstoječimi rešitvami je fleksibilnost. Prednost se skriva v različnih oblikah sten- ki so lahko ravne, zakrivljene, itd
Konzola, ki se z lahkoto podaljšuje je sestavljena iz treh elementov: montažnega, osnovnega podaljševalnega in zaključnega, s tem pa je omogočena poljubna globina police. Uporabnik sam ima možnost po svojih potrebah oblikovati globino in dolžino police.
Vetikalni elementi/trakovi s svojo fleksibilnostji po dolžini in togostjo po širini omogočajo zakrivjeno polico in zadostno nosilnost po vsej površini police.
Ena od prioritet v začetni fazi je bilo ob majhni porabi materiala in nizkih stroških oblikovati trajnostni produkt z visoko dodano vrednostjo.
Zaradi naraščajočega števila uporabnikov in stilov, je predvidena tudi uporaba akrilnega stekla in različnih kovin (aluminij in nerjaveče jeklo, itd...).

Editor Studios franšiza spletnih storitev
PodjetjeEDITOR d.o.o.
Avtorji inovacijeTomaž Jug, Kristina Jug, Igor Cej
Spletna stranhttp://www.editor.si

ID 21 / Editor Studios franšiza spletnih storitev

Editor je na področju izdelave spletnih strani prvi v Sloveniji razvil sistem franšiznega poslovanja, ki nudi prepoznavno blagovno znamko, odlično podporo na vseh področjih poslovanja in sodobne tehnološke rešitve, strankam pa lokalno prisotne strokovnjake, zanesljive spletne rešitve in garancijo varnosti pri sodelovanju. Naš franšizni poslovni model omogoča zelo hitro širitev blagovne znamke, odpiranje novih franšiznih poslovnih enot ter prodor na tuje trge brez velikih finančnih investicij. Editor tako postavlja nove standarde poslovanja na področju spletnih storitev.
Krovna družba Editor skrbi za razvoj sodobnih spletnih aplikacij ter centralizirane procese razvoja, trženja, administracije in podpore strankam, tako da se lahko naši franšiziji polno posvetijo svojemu poslu – izdelavi spletnih strani. To omogoča bistveno boljšo stroškovno učinkovitost ter prepoznavnost blagovne znamke.

GAJA moduli
PodjetjeDušan Caf
Avtorji inovacijeDušan Caf, Tomaž Čerin, Matjaž Vršič, Vesna Srnko
Spletna stran

ID 26 / GAJA moduli

GAJA moduli so celice iz pretežno naravnih sestavin, ki tvorijo energetski potencial. Zelo so podobni sončnim celicam, saj na eno celico proizvajajo enako napetost. Pri GAJA celicah je tok odvisen od konstrukcije celic in elektrolita. Tu je razvidno, da so si sončne celice in gaja celice dokaj podobne. Prednost gaja celic je, da proizvajajo elektriko tudi ponoči, kar sončne celice ne zmorejo. Zato so gaja celice primerne za sinhronizacijo s sončnimi celicami.
Specifikacije na celico: od 1 volta do 0,40 volta, tok: od 80 mA do 5 mA, odvisno od konstrukcije celic in elektrolita.
Celice so lahko glede na velikost zelo majhne.

ECOBRENA
PodjetjeBiotehniška fakulteta
Avtorji inovacijeBernik Rajko, Marko Greščak, Aleš Zver, Filip Vučaj
Spletna stran

ID 29 / ECOBRENA

Agronomska stroka pa s pomočjo znanstvenih ugotovitev pri svojem delu v kmetijskem prostoru predvsem ugotavlja stanje onesnaženosti in prepoveduje uporabo fitofarmacevtskih sredstev, manj pa je dejavna na področju alternativnih postopkov zaščite rastlin.
Eden od uporabljivih postopkov zatiranja plevelov je tudi termični postopek ali požiganje plevala. Termična metoda uničevanja plevela temelji na uničenju celic rastline, ki jih onesposobi do takšne mere, da se prekine zmožnost izvajanja fotosinteze. To ne pomeni, da moramo rastlino žgati da zogleni. Rastlina mora biti izpostavljena plamenu le delček sekunde in sicer le toliko, da se voda v celici upari.
To lahko preverimo tako, da rastlino stisnemo s prsti in če se na rastlini pozna prstni odtis, je namen dosežen, celice so uničene. Pomembno je, da je rastlina večja od plevela ali trave, katero zatiramo. Manjši, kot je plevel, bolj je ta metoda učinkovita.

Spletna stran: http://www.ecobrena.si/ in http://www.bf.uni-lj/

podvodna svetilka za potapljače
PodjetjeTomaž Pevc
Avtorji inovacijeTomaž Pevc
Spletna stranhttp://www.pevc.si

ID 37 / podvodna svetilka za potapljače

Tehnični problem, ki ga rešuje izum, je manjša obremenitev potapljača pod vodo in povečana varnost.
Podvodni žaromet je izdelan iz visoko kvalitetne aluminijeve zlitine. Posebnost žarometa je kombinacija 4 x 10W svetlečih diod in 1 x 3W svetleče diode. Ima dolgo življenjsko dobo in visoko zmogljivost:
1. sveti z močjo 4000 LUM,
2. ima nevtralno plovnost in dolgo avtonomijo svetenja,
3. stikalo za vklop in izklop je magnetno stikalo v notranjosti žarometa, ki ga vklopimo z magnetom na zunanji strani,
4. ima dvojni sistem svetil: v primeru odpovedi enega sistema svetil še vedno sveti drugi modul, tako da pod vodo nikoli ne ostanemo brez svetlobe, kar močno poveča varnost potapljanja,
5. primerna je za uporabo tako v sladki vodi kot v slani vodi,
6. avtonomni čas do 6 ur.

HRM REVIEW - Bilanca človeškega potenciala
PodjetjeAleksander Schmidt s.p.
Avtorji inovacijeAleksander Schmidt

ID 41 / HRM REVIEW - Bilanca človeškega potenciala

HRM-Review© je spletna aplikacija - kadrovsko ekspertni sistem za izboljšanje produktivnosti in medsebojnih odnosov zaposlenih. Poleg tega podjetjem z večjo izkoriščenost notranjih resursov in optimaliziranjem stroškov mogoča znatne prihranke.
Najpomembnejše pridobitve:
- Omogoča doslej najbolj popoln vpogled nad izkoristkom človeškega potenciala.
- Avtomatsko povečuje toleranco in kvalitetnejše sodelovanje med zaposlenimi.
- Omogoča nepristransko ocenjevanje in avtomatski izračun različnih vrst stimulacij.
- Zmanjšuje fluktuacijo, bolniške odsotnosti, stroške izobraževanj, mobing…
- Omogoča vrsto analiz in evidenco za celotno obdobje zaposlitve posameznika…
- Optimalizira notranje potenciale podjetja in zmanjševanje stroškov.
- Uporabniki lahko dostopajo do aplikacije preko spleta.

Fonaterm granular
PodjetjeFonaterm .d.o.o.
Avtorji inovacijeA.Kupčič, D.Grabnar, M.Aberšek, M.Kastelic

ID 42 / Fonaterm granular

Iz tehnološkega odpada tekstilne industrije, ki nastaja pri krojenju sedežnih prevlek za avtomobilsko industrijo ter tehnološkega odpada izdelovalcev tekstilij, ki nastaja pri razrezu tekstilij smo s posebnim tehnološkim postopkom trganja, mletja, mešanja, dodajanja aditivov, vlaženja, sušenja, komprimiranja, ki je patentiran (P-21620), izdelali vrhunski toplotno zvočni izolacijski material, ki se uporablja za izoliranje toplote in hrupa v gradbeništvu, kjer so zahtevani izredni koeficineti prehoda toplote, zvoka, absorbcije zvoka in toplotnnih faznih zamikov.
Material se ne stara, ne plesni in je odporen na omočenje z vodo in vodno paro. Prav tako se zaradi svoje kosmičasta strukture ne poseda.

Ekspertni sistem za molekularno diagnostiko
PodjetjeBioSistemika, raziskave in razvoj, d.o.o.
Avtorji inovacijeKlemen Zupančič, Maja Ravnikar, Mateja Urlep, Kristina Gruden, Špela Baebler, Miomir Knežević, Matjaž Hren

ID 52 / Ekspertni sistem za molekularno diagnostiko

Ekspertni sistem za molekularno diagnostiko je majhna, stabilna, energetsko nezahtevna in zmogljiva platforma, ki uporabnikom na različnih lokacijah v molekularnem laboratoriju omogoča uporabo programov, ki jih razvija BioSistemika. Programi bodo povezali celoten proces izvajanja analize z najpomembnejšo molekularno tehniko PCR v realnem času (qPCR), ki je danes prisotna v vseh diagnostičnih laboratorijih. Sistem omogoča elektronsko zasnovo analiz, integrira različne aparature za qPCR v delovni proces, avtomatizira obdelavo podatkov, vključi ekspertno znanje pri odločanju glede na rezultate, izdela poročilo ali izvid ter omogoči popolno sledljivost. Tako strokoven kader, ki podatke interpretira, ni več potreben, rezultati pa so tako natančnejši in konsistentni. Laboratorijem se s tem poveča zmogljivost ter omogoči uporabo sodobnih diagnostičnih pristopov, kot sta to npr. farmakogenomika in telemedicina.

Modularni vzglavnik Leticia
PodjetjeMaremico d.o.o.
Avtorji inovacijeEmil Marinšek in Valentin Marinšek
Spletna stranhttp://www.leticia.si

ID 53 / Modularni vzglavnik Leticia

Modularni vzglavnik Leticia je patentiran izum, ki vsakemu posamezniku omogoča, da si iz desetih modulov sestavi vzglavnik, ki mu bo med spanjem nudil optimalno podporo in udobje. Uporabnik lahko sam regulira višino, trdoto in naklon vzglavnika. Vzglavnik je mogoče kadarkoli poljubno preoblikovati, module dodajati, odvzemati ali zamenjati. S svojimi številnimi kombinacijami omogoča popolno prilagodljivost in individualizirano uporabo.
Zaradi modularne sestave se prilagaja telesni konstituciji in spalnim potrebam vsakega posameznika ter omogoča individualizirano uporabo ter kasnejše spreminjanje in prilagajanje. Vzglavnik Leticia uporabniku nudi ustrezno udobje in podporo, zato ne prihaja do bolečin v vratu, zategnjenih mišic ramenskega obroča in jutranjih glavobolov. Za udobje skrbijo tudi vrhunski materiali, ki vsebujejo bio sojo, ki je naravnega izvora in se ponaša s certifikatoma Oeko-Tex standard 100, razred 1 in HygCen.

3 fazni kompaktni elektronsko komutirani motorji  za baterijska vrtna orodja
PodjetjeDomel d.d.
Avtorji inovacijeBoris Benedičič, Bojan Krmelj, Milan Vizjak,Romana Kavčič
Spletna stranhttp://www.domel.si

ID 55 / 3 fazni kompaktni elektronsko komutirani motorji za baterijska vrtna orodja

Nemška firma Stihl jeseni prihaja na tržišče z novo serijo novih baterijskih aparatov. Domel bo kot razvojni dobavitelj dobavljal motorje, ki jih je razvil namensko za te aparate in v zadnjem letu tudi industrializiral. S tem je Domel pričel s proizvodnjo EC motorjev z zunanjim tekačem za aparate široke proizvodnje . Tovrstni motorji so se do sedaj v Domelu proizvajali zgolj maloserijsko za profesionalno rabo.
Ti motorji vsebujejo Domelove inovacije kot so: hibridno lepljenje magnetov*, integracijo senzorskih magnetov in integriran hladilni ventilator.

*Hibridno lepljenje magnetov je nov izraz za inovativni način lepljenja magnetov, ki se je razvil in začel uporabljati v Domelu za lastno proizvodnjo.

Motor za razprševanje vode - Atomizer
PodjetjeDomel d.d.
Avtorji inovacijeUroš Koblar, Miha Kržišnik, Ljubo Korelc, Jaka Mohorič
Spletna stranhttp://www.domel.si

ID 56 / Motor za razprševanje vode - Atomizer

V primerjavi s sedmimi conami tesnenja pri vzorcu, ki ga je kupec ponudil na vpogled, je Domelov motor izveden z dvoconskim tesnjenjem na motorskem delu, krmilna elektronika pa je zalita s tesnilno maso.
Najzahtevnejši izziv je bilo natiskavanje rotorja na tanko steno votle gredi, po kateri se pretaka voda. Rešitev načina natiskavanja ostaja poslovna skrivnost in je občutno pocenila izdelavo. Novost je skrita v postopku izdelave.
Uporabljen je preprost rotor z magnetom, ki omogoča enostaven način navijanja statorja v primerjavi s prejetim vzorcem, za katerega bi morali dokupiti specialen navijalni stroj.
Uporaba nove sensorless elektronike omogoča optimalno rešitev, ki za ugodno ceno nudi učinkovit nadzor nad motorjem. Elektroniko poganja zmogljiv mikrokrmilnik, s katerim lahko nastavljamo določene parametre razpršilca.

Ledeni plezalni stolp
PodjetjeMATA SISTEM, Irena Osolnik sp.
Avtorji inovacijeZlatko Plešnik
Spletna stran

ID 59 / Ledeni plezalni stolp

Športno plezanje kot športna zvrst je čedalje bolj priljubljena, ledno plezanje pa je omejeno na naravne in vremenske pogoje in objektivno velike nevarnosti pri plezanju, naporne dostope, itd. Z ledenim plezalnim stolpom približamo ta šport navdušencem, rekreativcem in športnikom. Ledeni plezalni stolp z umetnim zamrzovanjem,namenjem suhemu športnemu plezanju in predvsem lednemu plezanju postane idealen športni objekt uporaben čez celo leto. Povsem nove so tehnološke rešitve zamrzovanja, izvedene s hladilno inštalacijo v sendvič plošči prilagojene posamezni steni na stolpu. Vsaka stena ima svojo obliko zaradi različnih težavnostnih stopenj plezanja. Zalivalna inštalacija je prilagojena izdelavi ledu na stolpu, s predhlajenjem vode in izmeničnim pršenjem vode na posamično steno.
Regulacija hlajenja je izvedena tako da je možno zamrzovati posamične stene s kateri omogočamo hkratno kombinacijo uporabo suhe plezalne stene in ledene stene.

Zalivanje osnovne statorske izolacije s termoplasti
PodjetjeDomel d.d.
Avtorji inovacijePeter Čadež, Beno Kemperle, Janez Eržen, Martin Tolar
Spletna stranhttp://www.domel.si

ID 60 / Zalivanje osnovne statorske izolacije s termoplasti

Pred tremi leti je bilo za Domelove potrebe v orodjarni naročeno orodje za izdelavo statorskih izolacij iz dveh polovic, ki bi se vstavljale obojestransko v statorske pakete. Pogoji so bili zelo zahtevni, že vnaprej so se pričakovale pogoste težave.
Ob tem tipanju v neznano, se je pojavila ideja Petra Čadeža, ki je izziv videl v zalivanju statorske izolacije direktno na stator.
To je že bilo znano na sejmih in literaturi. Ob poizvedovanju po ponudbi za orodje pa smo naleteli na enak odziv pri vseh ponudnikih: izdelamo orodje in hkrati zalivamo statorje, orodja samega ne boste videli, pomemben je izdelek.
Inovator Peter Čadež se je samoiniciativno poglobil v študij. Po prvih ugodnih rezultatih se je povezal s tehnološkim centrom TECOS. Simulacije brizganja so kazale, da pri višjih statorjih teoretično ni možno brizgati kvalitetne in tanke izolacije direktno na stator. Inovator je s svojim pistopom odlično rešil to problematiko.

Banka turističnih priložnosti Slovenije
PodjetjeSlovenska turistična organizacija
Avtorji inovacijemag. Dejan Križaj
Spletna stranhttp://www.btps.si

ID 63 / Banka turističnih priložnosti Slovenije

Banka turističnih priložnosti Slovenije (www.BTPS.si) je projekt Slovenske turistične organizacije, Direktorata za turizem in Fakultete za turistične študije - Turistice, ki spodbuja povezovanje idej in možnosti za njihovo uresničitev v slovenskem turističnem okolju. Prek uporabniku prijazne platforme se inovativne turistične zamisli srečujejo s ponudniki znanja, materialnih in finančnih sredstev. BTPS spodbuja kreativnost in nagrajuje inovativnost posameznikov in podjetij, investitorjem nudi nove priložnosti, med mladimi pa spodbuja razvoj znanja na področju turizma. BTPS podeljuje nagrado Sejalec za inovativne uresničene turistične novosti, finančno spodbudo Snovalec najbolj obetavnim neuresničenim turističnim invencijam, spodbuja kreativno mišljenje turistov in mladih v sklopu BTPS izzivov ter nenehoma išče nove poti inovativnemu slovenskemu turizmu naproti.

Nitroksolin in njegovi derivati kot inhibitorji katepsina B
PodjetjeFakulteta za farmacijo
Avtorji inovacijeBojana Mirković, Miha Renko, Samo Turk, Izidor Sosič, Zala Jevnikar, Nataša Obermajer, Dušan Turk, Stanislav Gobec in Janko Kos

ID 65 / Nitroksolin in njegovi derivati kot inhibitorji katepsina B

Večina znanih inhibitorjev katepsina B je ireverzibilnih inhibitorjev s peptidno strukturo, kar je vzrok njihovi nizki biološki uporabnosti in številnim stranskim učinkom. Z virtualnim rešetanjem smo odkrili, da je nitroksolin, ki je uveljavljen antibiotik za zdravljenje okužb sečil, selektiven in reverzibilen inhibitor katepsina B. Nitroksolin inhibira encim v nizko-mikromolarnem območju s poudarkom na endopeptidazni aktivnosti. Slednja značilno pripomore razgradnji zunajceličnega matriksa, ki je potreben za tumorsko invazijo in metastaziranje. Tako smo uspešno pokazali, da nitroksolin značilno inhibira zunaj- in znotrajcelično razgradnjo DQ-kolagena IV MCF-10A neoT celic in posledično tudi tumorsko invazijo v 2D in 3D in vitro celičnih modelih. Vpogled v kristalno strukturo kompleksa nitroksolin-katepsin B omogoča načrtovanje novih nekovalentnih inhibitorjev katepsina B za terapijo rakavih in drugih bolezni s povišano aktivnostjo katepsina B.

BANKOMATNE BLAGAJNE  -  konstrukcija odporna proti eksplozijam plina v njihovi notranjosti  CEN L EXG in CEN 1 EXG
PodjetjePrimat d.d. tovarna kovinske opreme
Avtorji inovacijeAleksander Mesarič- univ.dipl.ing, Damjan Ribič - univ.dipl.ing.
Spletna stranhttp://www.primat.si

ID 67 / BANKOMATNE BLAGAJNE - konstrukcija odporna proti eksplozijam plina v njihovi notranjosti CEN L EXG in CEN 1 EXG

Bankomatna blagajna je sestavni del bankomatnega terminala in kot taka predstavlja strateški del celotnega terminala. Proizvajalec bankomatnega terminala vgradi v bankomatno blagajno svoj mehanizem za deponiranje denarja in transportni sistem, ki omogoča prenos denarja. Bankomatna blagajna je torej hranišče denarja in njena naloga je skrbeti za varno hranjenje denarja.
Primat, kot proizvajalec blagajn s tradicijo od 1901, je v cilju rešitve problema, ubral popolnoma drugo smer. Cilj ob razvoju novega izdelka nam bil obdržati originalno obliko bankomatnih blagajn in razviti konstrukcijo blagajne, ki bo zdržala eksplozijo plina, pri čemer ne bomo uporabili nobenih dodatnih naprav.
Primat je izvršil mnogo testov pri neodvisnem inštitutu. Vsi testi so bili dogovorjeni z VdS iz Kölna in vsi so bili uspešno realizirani. Primatovi inženirji so uspešno razvili novo kompozitno konstrukcijo, debeline 40 mm, ki vzdrži notranjo eksplozijo plina. Konstrukcija sten in design sta patentirana.
Na osnovi uspešnega razvojnega dosežka je Primat danes kot prvi evropski proizvajalec sposoben ponuditi bankomatno blagajno Ex Gas, s tablico certifikacijskega organa VdS.

Fotovoltaike na senčnih panelih
PodjetjeSI DIzajn
Avtorji inovacijeIztok Skok, Kristijan Halabarec, Tomaž Zupanc

ID 74 / Fotovoltaike na senčnih panelih

Inovacija so lepljene fotovoltaike na obstoječe ali nove konstrukcije ki omogočajo senčenje steklenih ali drugih površin.
Izkoriščena je obstoječa konstrukcija, stroški so nižji in dobimo nove površine za zajem svetlobe. Senčniki so tudi obrnjeni pravokotno na sonce.
Uporabijo se novejše fotovoltaike z nanotehnologijo, ki imajo odličen izkoristek. Precej teh konstrukcij se lahko uravnava kot premični paneli, tako da so ti optimalno nastavljeni v sonce.

smarti Felix
PodjetjeTAB Systems d.d.
Avtorji inovacijeTomaž Bergant, Davor Varga, Branko Gošev

ID 75 / smarti Felix

Smarti je celovita rešitev za kontrolo pristopa, evidenco prisotnosti in avtomatizacojo doma/stavb, ki temelji na prepoznavanju obraza in glasu.
Številne funkcije, visoka zanesljivost, prilagodljivost in neomejena povezljivost omogočajo uporabo v poslovnih okoljih, visoko varovanih objektih, pametnih hišah...
Prednost sistema Smarti je integracija številnih dodatnih funkcij (pošiljanje video sporočil, video domofon, IP telefon...) v eno samo kompaktno napravo. Poleg tega je Smarti popolnoma neodvisen od protokolov zato se ga lahko uporabi za krmiljenje katerekoli zunanje vhodno izhodne naprave (elektronskih ključavnic,osvetljave, senčil, alarmnih sistemov, čitalcev magnetnih in brezkontaktnih kartic ter drugih električnih naprav).
Nova enota Felix je primarno namenjena avtomatizaciji doma/stavb. Namesti se jo lahko na ali v zid. Enota je opremljena z 8" barvnim zaslonom na dotik, WIFI-jem, vgrajenim mikrofonom, zvočniki, trdim diskom, Intel Atom procesorjem in daljinskim upravljalnikom.

USB senzor dihanja
PodjetjeMojDih d.o.o.
Avtorji inovacijeMatevž Leskovšek, Rok Čančer
Spletna stranhttp://www.mojdih.si

ID 77 / USB senzor dihanja

Dihanje ima ključno vlogo pri nadzoru naših telesnih funkcij. Žal se v vsakdanjih stresnih situacijah naše dihanje poslabša, kar poruši ravnovesje v celotnem organizmu in lahko vodi do razvoja mnogih kroničnih bolezni. Terapija MojDih je preprosta in učinkovita metoda za izboljšanje dihanja, ki temelji na zaznavanju uporabnikovega ritma dihanja in prikazovanju postopnih popravkov za izboljšanje le-tega. Po nekajkratni terapiji se ritem dihanja izboljša, postane pa tudi manj dovzeten za dejavnike stresa in fizičnih obremenitev. Preizkusi terapijo MojDih in spoznaj svoje skrite potenciale.

Razstavljiva turna smuča
Podjetje ELAN SKUPINA d.o.o.
Avtorji inovacijeVinko Avguštin, Matej Božičnik

ID 78 / Razstavljiva turna smuča

Turno smučanje je sestavljeno iz vzponov in spustov. Vzponi so lahko tudi zelo zahtevni, predvsem takrat, ko je potrebno kakšen predel preplezati. V tem primeru klasične smuči predstavljajo oviro pri gibanju. Prav tako klasične smuči predstavljajo oviro pri klasičnem nošenju smuči, predvsem to ni primerno v gozdu z nizkimi vejami ali če imamo prazen nahrbtnik in pa pri sestopu z večjih strmin.
Rešitev vseh teh problemov je v tridelni sestavljivi smuči, ki se v ključnih primerih razstavi in zloži v nahrbtnik. Tako zložena smuča ne predstavlja turnemu smučarju nobene ovire pri gibanju.

Kapacitivni podporni kompozitni izolator
PodjetjeIzoelektro d.o.o.
Avtorji inovacijeMarjan Hrastnik, Jože Hrastnik

ID 81 / Kapacitivni podporni kompozitni izolator

Izolatorji so zelo pomembni elementi v elektroenergetskem sistemu, še posebej na področju prenosa električne energije. Danes porcelanske in steklene izolatorje vse bolj izpodrivajo kompozitni izolatorji, ki so se pojavili pred približno 40 leti.
Na osnovi strokovnih raziskav, laboratorijskih preskušanj in preskušanj v naravi smo patentirali in razvijamo srednje napetostni kapacitivni podporni kompozitni izolator s kapacitivnim delilnikom.
Ob izpadu napetosti v napetostnem omrežju, je najprej potrebno locirati mesto izpada napetosti. Z vgradnjo signalne naprave, kot integriran del kapacitivnega delilnika se mesto izpada napetosti hitreje odkrije, hkrati pa se poveča varnost posluževalca, prepreči napačna manipulacija in poveča zanesljivost delovanja električnih postrojev.

Univerzalni vmesnik inteligentnega doma - UVID
PodjetjeInstitut Jožef stefan
Avtorji inovacijeMatjaž Gams, Jana Krivec, Matej Ožek, Peter Holozan, Simon Rozman, Sergej Eržen, Boštjan Sodja, Dejan Jovanovič, Gašper Pintarič, Andrej Planina

ID 82 / Univerzalni vmesnik inteligentnega doma - UVID

Z univerzalnim uporabniškim vmesnikom inteligentnega doma nadomeščamo običajne daljince, ki omejujejo upravljanje zahtevnejših funkcij televizorja, radia, raznih predvajalnikov, osebnega računalnika in drugih hišnih naprav pri čemer nekaterih ukazov sploh ne podpirajo. Razvili smo enostaven in funkcionalen osebni prenosni krmilnik, napredni televizijski vmesnik, modul za sintezo govora in izdelavo profila uporabnika ter sistem za komunikacijo v naravnem jeziku. Z njim lahko uporabnik poišče priljubljen TV program z ukazom v naravnem jeziku. Z vprašanji v naravnem jeziku lahko preko računalnika dostopamo do različnih informacij. Hkrati vmesnik na osnovi zgrajenega uporabniškega modela priporoča primerne vsebine. Sistem predstavlja platformo, na kateri je mogoče razvijati nove funkcionalnosti, kot je npr. dostop do socialnih omrežij in integracija hišnih naprav v pravi inteligentni dom.

Elektronski uplinjevalnik
PodjetjeG-1 d.o.o.
Avtorji inovacijeSimon Štrancar, Ante Moscatelli, Nedeljko Tkalec, Dejan Hočevar
Spletna stranhttp://www.g-1.si

ID 83 / Elektronski uplinjevalnik

Naprava je prvi elektronski uplinjevalnik, ki in delovanja izloča membrano, gumjaste dele, ki so na konkurenčnih produktih podvrženi staranju, kar pomeni v praksi da pprodukti nimajo stabilnega delovanja skozi življensko dobo. Naprava pripravlja plin kot gorivo za bencinske motorje z notranjim izgorevanjem - naprava je narejena iz ogrevane tlačne posode za tlake. Pod njimi sta stisnjena naftni ali zemeljski plin. pretok plina iz posode je v tlačno posodo krmiljen z elektromagnetnim ventilom, ki ga upravlja elektronska enota pri plinskih injektorjih in v odvodu iz tlačne posode v smeri sesalnega kolektorja. Tlačno tipalo daje sprotne podatke, v kakšnem stanju se trenutno nahaja motor glede porabe vplinjenega goriva. Naloga naprave je, da pretvori dovolj plina v plinasto stanje pod določenim tlakom hitro in sproti, tako da je padec tlaka tudi pri največji trenutni porabi plina, zanemarljiv.

Inteligentna dostopovna omrežja
PodjetjeIskratel, d.o.o., Kranj
Avtorji inovacijeSimon Čimžar, Tomo Bogataj, Staša Ilić, Mladen Antešević, Ignac Zupan

ID 86 / Inteligentna dostopovna omrežja

Potrebe po prilagajanju in uvajanju inovativnih storitev narekujejo spremembe tako v poslovnih modelih (dogovori med operaterji omrežij in ponudniki storitev) kot spremembe v zasnovi arhitekture omrežij, omrežnih elementih in njihovih funkcijah. Slabost obstoječih omrežij temelji na njihovi centralizaciji in dejstvu, da se omrežni elementi ukvarjajo s transportom prometnih tokov, in ne z uporabnikom in njegovimi storitvami. Diferenciacije in posledično različnega obravnavanja posameznih storitev v uporabniškem toku pri tem ni. Inteligentna dostopovna arhitektura, kot nov pristop k gradnji omrežij, ponuja decentralizirano (porazdeljeno) omrežno inteligenco, ki se zaveda uporabnika in uporabniških tokov že na prvi točki dostopa v omrežje. To načelo posredno omogoča zagotavljanje visoke kakovosti uporabniške izkušnje (različna obravnava aplikacij v toku na podlagi SLA), ki postaja prednostni cilj ponudnikov storitev, vsebin in aplikacij v sodelovanju s ponudniki omrežij in dostopa.

Predelava vozil na električni pogon , uporaba LiPo tehnologije in solarna mobilnost
PodjetjeAndrej Pečjak
Avtorji inovacijeAndrej Pečjak, Nejc Šter, Miro Zorič, Vando Arsov
Spletna stranhttp://www.eauto.si

ID 88 / Predelava vozil na električni pogon , uporaba LiPo tehnologije in solarna mobilnost

S sodelavci smo razvili uporabne prototipe električnih vozil, s katerimi se dnevno vozimo – tri vozila so homologirana in imajo prevoženih 45.000 električnih km. Uporablja jih cela družina za vsakodnevne vožnje, medtem ko veliki proizvajalci vozila šele razvijajo. Eno vozilo ima domet 200 do 300 km in hitrost do 150 km/h, kar ga postavlja v sam svetovni vrh. V povezavi s fotovoltaiko na strehi poslopja je to edini brezogljični transport v Sloveniji. Na enem vozilu imamo tudi tehnologijo TZV vehicle to grid, s katero lahko vračamo energijo v omrežje. Razvili smo povezavo in nadzor litij polimer celic v uporabno baterijo za avto ali plovilo. S temi baterijami so opremljeni naši prototipi. Eno vozilo smo predelali za kitajskega naročnika. S takimi baterijami je opremljeno tudi plovilo Seaway Greenline 33, ki je v proizvodnji. Za električni avto Chebela razvijamo podobno rešitev. Podjetje Kokam iz Koreje proizvaja LiPo celice, nam jih je uspelo povezati v uporabno in zanesljivo baterijo.

KIBERnet - Virtualna elektrarna
PodjetjeINEA d.o.o.
Avtorji inovacijePeter Nemček, Mitja Bizjak, Gregor Černe, Zoran Marinšek, Marko Svetina

ID 124 / KIBERnet - Virtualna elektrarna

KIBERnet je napredna energetska storitev za podjetja, ki naslavlja tako podnebni izziv kot varnost in zanesljivost obratovanja elektroenergetskega sistema. Z obvladovanjem množične integracije razpršene proizvodnje spodbuja obnovljive vire energije, ki se štejejo kot najučinkovitejše orožje v boju proti podnebnim spremembam ter hkrati s prilaganjem odjema povečuje varnost in zanesljivost obratovanja elektroenergetskega sistema.
Implementacija sistema KIBERnet omogoča prehod na pametna elektroenergetska omrežja. Del razpršene proizvodnje in odjema (predvsem male hidro elektrarne, soproizvodnja toplote in elektrike ter specifična bremena) se integrira v sistem aktivnega, računalniško podprtega, vodenja elektroenergetskega omrežja, ki v realnem času nadzoruje stanje pretokov v sistemu ter v primeru odstopanj od želenih vrednosti avtomatsko ustrezno ukrepa – poveča ali zmanjša trenutno proizvodnjo oziroma odjem električne energije.

Razvoj, proizvodnja in trženje visokokvalitetne medicinske postelje za intenzivno nego in rehabilitacijo
PodjetjeErgomedic d.o.o.
Avtorji inovacijeAndreas Paušner
Spletna stran

ID 95 / Razvoj, proizvodnja in trženje visokokvalitetne medicinske postelje za intenzivno nego in rehabilitacijo

Inovacija je visoko kvalitetna medicinska postelja, ki se uporablja pri bolnikih za intenzivno nego, dolgotrajno rehabilitacijo in diagnostiko. Postelja je opremljena s posebnim ležiščem iz poliuretanske pene (PU) v obliki valjev z odprtino. Ležišče je sestavljeno iz enostavnega in prekatnega ležišča, v katerem so prekati, oz. pakerji napolnjeni z zrakom. Prekati ali pakerji (gumijasti) se s pomočjo elektronsko vodene zračne črpalke izmenično polnijo in praznijo (vakuum), na ta način spreminjamo dimenzijo prekatnih valjev. Tako pacienta ohranjajo v gibanju in aktivno (aktivneje kot vse druga t.i. antidekubitus ležišča) preprečujejo nastanek preležanin - dekubitusa. Poliuretanska ležišča so prevlečena s posebnimi PU-prevlekami, ki z zračnimi prekati preprečujejo nastanek preležanin (oz. imajo antidekubitus lastnosti). Prevleke so vodoodporne (možnost čiščenja) in odporne na visoke temperature (možnost sterilizacije - avtoklav). S spodnje strani so montirani prezračevalni ventilatorji, ki pacientu dovajajo zrak.

RAZVOJ OKLEPNE PLOČEVINE NOVE GENERACIJE PROTAC
PodjetjeAcroni
Avtorji inovacijeJure Bernetič, Gorazd Kosec, Iztok Tomažič, Marjan Kunšič, Erika Bricelj, Slavko Kanalec (vsi Acroni d.o.o.), Slavko Ažman, Borut Kosec (Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta), Zijah Burzić (Vojnotehnički institut Beograd), Borivoje Veljanovski (Jugoimport - SDPR), Miroslav Đorđev
Spletna stranhttp://www.acroni.si

ID 96 / RAZVOJ OKLEPNE PLOČEVINE NOVE GENERACIJE PROTAC

Protibalistična zaščita je danes za izdelavo lahkih in težkih oklepnih vozil primarnega pomena. Najmodernejša oklepna vozila lahko svojo funkcijo opravljajo le z optimalno zaščito življenj posadke. Primarno protibalistično zaščito še vedno predstavlja visokotrdnostno jeklo.Nivoje protibalistične zaščite predpisujejo vojaški standardi kot sta MIL in NATO STANAG. Jeklo za protibalistično zaščito PROTAC je osnovano na osnovi legirnega sistema Cr-Ni-Mo-B. Z natančno izbiro toplotne obdelave, smo dobili ustrezno kombinacijo trdote (preko 500 HB), napetosti tečenja, trdnosti in žilavosti, ki jeklu dajejo optimalno protibalistično zaščito. Z navedenimi lastnostmi smo dosegli zmanjšanje maksimalne debeline plošče, ki še ščiti pred predpisanim projektilom, in tako prispevali k zmanjšanju teže oklepnega vozila, kar je prav tako ena izmed najpomembnejših karakteristik vozila.K razvoju smo pristopili v obliki projekta – vsak član projekta je realiziral določene naloge.

CELERIS
PodjetjeATech elektronika d.o.o.
Avtorji inovacijeVojko Blažič, Gregor Andrejašič
Spletna stranhttp://www.atech.si

ID 97 / CELERIS

CELERIS predstavlja naslednjo stopnjo v razvoju tehnologije frekvenčnih pretvornikov za krmiljenje elektromotorjev. Njegov specifični krmilni algoritem zagotavlja natančno regulacijo hitrosti in navora, natančnega pozicioniranja in izjemno dinamiko delovanja z AC-indukcijskimi motorji.
Zahvaljujoč prebojni inovaciji CELERIS je v številnih aplikacijah, pri katerih je do sedaj bila edina izbira uporaba servomotorja, možno uporabiti bistveno cenejše 3-fazne AC indukcijske elektromotorje. Z uporabo tehnologije CELERIS se odpirajo povsem novi tržni segmenti kjer, zaradi visoke cene servo sistemov, trg ni ponujal sodobnejših in ekološko učinkovitejših inteligentnih pogonov.
Primer rabe CELERIS-a je pogon dozirne črpalke za prehrambeno ali farmacevtsko industrijo. Z njegovo uporabo se je celoten sklop poenostavil in pocenil, obenem beležimo še izboljšane zmogljivosti. Z uporabo povsem digitalnega nadzora motorja so bile realizirane dodatne varnostne in nadzorne funkcije.

Nova generacija keramičnih senzorjev tlaka
PodjetjeHIPOT-RR d.o.o.; HYB d.o.o.; Institut Jožef Stefan
Avtorji inovacijeDarko Belavič, Marina Santo Zarnik in Mitja Jerlah iz HIPOT-RR d.o.o.; Marko Hrovat, Janez Holc, Kostja Makarovič in Marija Kosec iz Instituta Jožef Stefan; Marko Pavlin, Sandi Kocjan, Alojz Simončič, Marjan Hodnik in Dušan Plut iz HYB, d.o.o.
Spletna stranhttp://www.hyb.si

ID 102 / Nova generacija keramičnih senzorjev tlaka

Nekonvencionalna in inventivna uporaba keramike z nizko temperaturo žganja (LTCC – Low Temperature Cofered Ceramics) omogoča izdelavo keramičnih 3D struktur in mikro emlektro-mehanskih sistemov. Trenutno so keramični mikrosistemi, tehnološko-tržna novost s katero se ukvarjajo predvsem v raziskovalnih okoljih. Najbolj množičen predstavnik mikro emlektro-mehanskih sistemov je senzor tlaka. Izvedba senzorjev tlaka s tehnologijo LTCC omogoča proizvajalcu neodvisnosti od dobaviteljev ključnih elementov, izdelek ima višjo dodano vrednost in je cenejši kot dosedanje izvedbe, ki so kombinacija keramike in silicijevega senzorskega elementa. V vrednostno verigo inovacije je vključena družba HYB (Šentjernej, Slovenija), ki je renomiran proizvajalec senzorjev tlaka. Družba HYB je v letu 2009 izdelala približno 3 milijone medicinskih senzorjev tlaka in načrtuje uporabo nove tehnologije za izdelavo izdelkov tega nosilnega programa in novih prihajajočih izdelkov za medicinsko in industrijsko uporabo.

Energetsko učinkovit ektromotor EMRAX
PodjetjeENSTROJ Sušnik Roman s.p.
Avtorji inovacijeRoman Sušnik
Spletna stranhttp://www.enstroj.si

ID 112 / Energetsko učinkovit ektromotor EMRAX

Elektromotorji z aksialnim magnetnim fluksom predstavljajo zelo majhen delež vseh elektromotorjev na svetu in se uporabljajo v posebne namene, kjer je pomembna majhna dolžina in visoka volumska gostota moči pri nižjih vrtljajih. Inovativen elektromotor EMRAX pa je pa prirejen tako, da je uporaben v širšem smislu – za pogon avtomobilov, letal, čolnov, v elektrarnah in industriji. Motor odlikuje tudi velika specifična moč na kilogram, ki je znatno večja, kot pri ostalih elektromotorjih na svetovnem trgu. Teža motorja je le 11 kg, njegova konstrantna moč je 30 kW, medtem, ko je maksimalna kratkotrajna moč 50 kW pri 2000 RPM. Motor je zelo tih in ima velik startni ter delovni navor, ki mu omogoča direktno gnati sisteme. Učinkovitost motorja je izredno visoka in v optimalnem režimu obratovanja znaša do 94%. Elektromotor je bil testiran kot pogon na električnem letalu Apis EA2, zato bi motor na Slovenskem forumu inovacij predstavili tudi v sestavljenem jadralnem letalu.

Modularni modem za optična omrežja Innbox F20 in Innbox F60
PodjetjeIskratel d.o.o.
Avtorji inovacijeGregor Smolej, Uroš Habič, David Cugelj, Mitja Laharnar
Spletna stranhttp://www.innbox.net

ID 113 / Modularni modem za optična omrežja Innbox F20 in Innbox F60

Invencija se osredotoča na modularni design, ki omogoča karseda hitro inštalacijo naprave, ki zagotavlja optični širokopasovni dostop pri uporabniku (zmanjšuje stroške vgradnje). Hkrati je zasnova taka, da končnemu uporabniku v določeni fazi omogoča celo samomontažo! Bistveni poudarek pa je na možnosti uporabe v različnih scenarijih, ki jih narekujejo razmere postavitve in kabliranja v stanovanju oz. pisarni.
Optično vlakno je zelo občutljiv medij, zato potrebuje tudi posebno manipulacijo, če si želimo čim manj napak in okvar. Sestavni del naprave je baza, ki omogoča zaključitev in fiksiranje optičnega vlakna, ki pride od operaterja (omogoča fiksiranje doze na steno, navijanje odvečnega optičnega vlakna, fiksiranje zvarov optičnega vlakna in konektorja ter vgradnjo posebnega RF modula za sprejem signala kabelske televizije). Dodatno omogoga pritrjevanje končne aktivne opreme, omrežnega zaaključka, ki končnemu uporabniku zagotovi širokopasovno povezavo.

hišna stikala Anigmo
PodjetjeMM Partner d.o.o.
Avtorji inovacijeMarko Čenčur
Spletna stranhttp://www.anigmo.com

ID 123 / hišna stikala Anigmo

Stikalo ANIGMO je posebna vrsta senzorskega zatemnilnega stikala, ki za delovanje (prižiganje, ugašanje in zatemnjevanje) ne potrebuje fizičnega dotika. Stikalo je namenjeno kot direktna zamenjava standardnih stikal, ki jih vsakodnevno uporabljamo za prižiganje luči ali vklapljanje drugih bremen. Stikalo deluje skozi praktično vse materiale (izjema so kovine), prav tako ne potrebuje odprtin, rež ali lukenj za svoje delovanje. Tako lahko za pokrov stikala uporabimo poljuben material in kakršnokoli obliko. Ker stikalo za delovanje ne potrebuje fizičnega dotika, ta tehnološka rešitev predstavlja velik napredek za bolnice, laboratorije in druge javne institucije ali prostore, saj se s tem bistveno zmanjšajo možnosti morebitnih posledic okužb ali prenosa bakterij, kemikalij in drugih nezaželjenih substanc, ki se prenašajo z dotikanjem sedaj obstoječih stikal. Zaradi unikatnih zmožnosti, ki jih ima naše stikalo v primerjavi z drugimi smo izum zaščitili s patenti v večini pomembnih držav v svetu.

PHOV (Photo Field Of View)
PodjetjeXLAB
Avtorji inovacijeXLAB
Spletna stranhttp://phov.eu/

ID 126 / PHOV (Photo Field Of View)

PHOV (Photo Field Of View) je računalniška storitev, ki uporabniku omogoči rekonstrukcijo trirazsežnostnega modela iz množice digitalni fotografij.
Prednosti:
1. Ni potrebe po dragi opremi - Za fotografiranje ne potrebujemo posebne opreme ali profesionalne fotografske opreme. Zadostuje že povprečen digitalni fotoaparat, celo fotoaparat na mobilnem telefonu.
2. Enostaven postopek zajema slik – Vse kar uporabnik potrebuje je množica slik. Pri fotografiranju predmetov moramo le paziti, da se fotografije delno prekrivajo, predvsem na mestih, kjer so robovi slikanega predmeta.
3. Cenovno ugoden postopek – V primerjavi z laserskim zajemom, ki je trenutno najpogosteje uporabljan postopek in kjer potrebujemo strokovnjaka, ki obvlada uporabo profesionalne opreme, je predstavljeni postopek enostavnejši in cenovno sprejemljivejši.
Trirazsežni modeli so na voljo v različnih oblikah zapisa, primernih za nadaljnjo obdelavo v programski opremi za trirazsežno modeliranje (3ds Max, Blender, Maya, AutoCAD), lahko pa jih neposredno uporabimo za:
- umestitev v virtualni prostor (Gaea+, Google Earth, SecondLife),
- tisk na 3D tiskalnikih,
- izdelavo modelov iz kartona.

Orodisperzibilne farmacevtske oblike
PodjetjeKRKA, d.d., Novo mesto
Avtorji inovacijeVesna Krošelj, Miha Vrbinc, Jožica Guštin in Veronika Štangelj
Spletna stranhttp://www.krka.si/

ID 128 / Orodisperzibilne farmacevtske oblike

Inovacija se nanaša na sodobne farmacevtske oblike – orodisperzibilne tablete, ki vsebujejo zdravilno učinkovino, poliole in specifično kombinacijo superrazgrajeval. Takšna sestava omogoča, da se tablete v stiku s slino hitro raztopijo (< 15 s), zato jih lahko jemljemo brez vode, kjerkoli in ob vsaki priložnosti. Bolniki take tablete lažje požirajo, zaradi prijetnega okusa pa tudi bolje sodelujejo pri zdravljenju, kar je predvsem pomembno za pediatrične, geriatrične in paciente z motnjami centralno-živčnega sistema. Krkine orodisperzibilne tablete tako predstavljajo sodobno zdravljenje, ki je učinkovito, varno in hkrati povečuje kakovost bolnikovega življenja. Poleg tega je potrebno poudariti, da je tehnološki postopek, po katerem pripravljamo omenjene tablete, preprost in stroškovno učinkovit, hkrati pa ne vključuje organskih topil in tako predstavlja minimalno obremenitev za okolje, pri čemer zagotavlja poleg kemijske tudi fizikalno stabilnost zdravilne učinkovine.

Caretta - stroj za nanašanje hidroizolacijskih premazov
PodjetjeNIKO d.d.
Avtorji inovacijedr.Janez Benedičič, Simon Potočnik, Luka Sedej, dr.Roman Žavbi
Spletna stranhttp://www.niko.si

ID 129 / Caretta - stroj za nanašanje hidroizolacijskih premazov

V gradbeništvu je še vedno precej procesov popolnoma ročnih. Naša inovacija (razviti stroj) delno avtomatizira proces nanašanja hidroizolacijskih premazov. Stroj je sestavljen iz krtač, dozirnega sistema in komandnega modula. Kot rezervoar uporabimo embalažo premazov. Iz nje s pomočjo posebne črpalke črpamo premaz in ga nanašamo pred protismerno vrteči si krtači. Krtači utirata premaz v površino. Upravljalec stroj premika po površini in nadzoruje količino dotoka premaza. Produktivnost nanašanja premaza se lahko poveča do 3 krat. Velikost stroja je primerna za enostaven premik med posameznimi površinami, ki ga lahko izvede upravljalec sam.
Stroj je bil razvit v kombinaciji z ekološkim premazom podjetja Fragmat TIM d.d. Uporaba stroja in eko premaza pomeni bistven napredek pri trajnostno naravnanem gradbeništvu. Delavec je s strojem hitrejši in varčnejši s premazom, ekološki premaz pa pomeni trajnostno naravnano in okolju prijazno hidroizolacijo.

SusCryMac - SISTEM KRIOGENEGA ODREZAVANJA KOT TRAJNOSTNA ALTERNATIVA KONVENCIONALNIM ODREZOVALNIM PROCESOM
PodjetjeUniverza v Ljubljani - Fakulteta za strojništvo
Avtorji inovacijeFranci Pušavec, Janez Kopač

ID 132 / SusCryMac - SISTEM KRIOGENEGA ODREZAVANJA KOT TRAJNOSTNA ALTERNATIVA KONVENCIONALNIM ODREZOVALNIM PROCESOM

Industrija v odrezovalnih procesih še vedno splošno uporablja hladilno mazalna sredstva na bazi olj, čeprav so poznana kot izjemno zdravju škodljiv in okoljsko sporen element proizvodnje. Kot alternativa, z vidika trajnostnega razvoja, sta avtorja razvila inovativni sistem dovoda kriogenega medija v rezalno cono (SusCryMac). Z omogočanjem kontinuiranega dovoda tekočega dušika pri temperaturi -196°C in dejstvu 78% prisotnosti dušika v dihanem zraku, izum predstavlja doseganje povsem čistega procesa odrezavanja brez uporabe okolju škodljivih emulzij/olj, znižanja stroškov obdelave, ob hkratnem izboljšanju performanc procesa/izdelka. Za realizacijo je razvit ločevalnik faze, ki tekočo fazo dovaja v rezalno cono, izločena plinasta faza pa je uporabljena za izolacijo in ustvarjanje inertne atmosfere v rezalni coni. Dodatno je razvita metodologija prilagoditve standardnih rezalnih orodij na aplikacijo kriogenega odrezavanja z dovodom in nadzorom termodinamičnega stanja kriogenega medija.

Energijsko varčni sistemi industrijske razsvetljave REFLECTA
PodjetjeSvetloba d.o.o.
Avtorji inovacijeHine Alex Vrtačnik, mag. Aljoša Huber
Spletna stranhttp://www.svetloba.eu

ID 133 / Energijsko varčni sistemi industrijske razsvetljave REFLECTA

Podjetja, kot so Toyota Peugeot Citroën, Geberit, Alples, Fructal, Litostroj, SIP in Duropack, z našim poslovnim modelom REFLECTA prihranijo nad 50% energije za industrijsko razsvetljavo in imajo občutno izboljšano osvetlitev, ki dolgoročno ne degradira, v Henklu npr. za 500%. Pri tem znatno znižamo stroške vzdrževanja in rešimo vse probleme industrijske razsvetljave, saj so naši lastni sistemi razsvetljave dolgoročno vzdržljivi v najtežjih industrijskih pogojih (ekstremne temperature, prah, vlaga, agresivne kemikalije). Poslovni model je edinstven zaradi koncepta »vse na enem mestu«. Najprej izdelamo brezplačno projektno analizo, s katero izračunamo prihranke električne energije, vzdrževanja in CO2 ter povračilno dobo investicije (2-3 leta). Izvedemo tudi zamenjavo razsvetljave (z do 70% nižjimi stroški) in pomagamo pri pridobivanju sredstev za investicijo (»plačuj s prihranki«).

Opora za sočasno spreminjanje vzdolžne lege in nagiba kolesarskega sedeža
PodjetjeBorut Fonda
Avtorji inovacijeBorut Fonda, Nejc Šarabon
Spletna stranhttp://www.s2p.si

ID 135 / Opora za sočasno spreminjanje vzdolžne lege in nagiba kolesarskega sedeža

Inovacija je tako imenovana opora za sočasno spreminjanje vzdolžne lege in nagiba kolesarskega sedeža, ki omogoča kolesarju, da prevozi vzpone z manj naprezanja in večjo mehansko učinkovitostjo. Kolesarji se pri premagovanju strmih vzponov srečujejo s problemom, ki jih prisili v sestop, ker na kolesu zaradi nepravilne razporeditve telesne teže in položaja na sedežu niso tako stabilni kot na ravnini. Z nagibom sedeža in premikom težišča naprej, katerega omogoča naša inovacija, onemogočimo, da bi kolesar zlezel po sedežu nazaj in ga obdržimo v uravnoteženem položaju ter omogočimo, da kolesar z veliko večjo silo pritiska na pedala. S tem ukrepom prispevamo k večji mehanski učinkovitosti in ekonomičnost pri vožnji v klanec. Spremenjen naklon sedeža prispeva tudi k večjemu udobju med kolesarjenjem v klanec in učinkovito preprečuje nastanek bolečine v spodnjem delu hrbtenice, hkrati pa obdrži vse ergonomske značilnosti sedeža, ki preprečujejo nastanek bolečin v sedničnem delu medenice.

Gasilska mina
PodjetjeDušan Caf
Avtorji inovacijeDušan Caf, Tomaž Čerin, Matjaž Vršič, Vesna Srnko
Spletna stran

ID 136 / Gasilska mina

Gasilska mina je aplikacija, ki se uporablja za gašenje ognja v zelo nevarnih in skoraj nedostopnih mestih. Gasilska mina je lahko uporabna pri vsaki požarni akciji, saj je ogroženost gasilcev dokaj minimalna, ker gasilcu ni potrebno vstopiti v prostor kjer gori. Mina je sestavljena iz podobnih delov kot gasilski aparat.
Celotna mina je sestavljena iz aluminjastega ohišja. V sredici je pod pritiskom napolnjen CO2 v zunanji komori pa je shranjen prah. Na zunanji strani mine so nameščene izhodne šobe pod kotom 15 stopinj. Ko se odstrani varovalo se v 5 sekundah sproži sredica s CO2 in nato razprši prah. Ker so šobe pod kotom 15 stopinj se mina začne vrtet, zato ima večji izkoristek gašenja.
Gasilske mine lahko vstavljamo v prostore keteregaokoli objekta. Primer: v pisarni na stropu so nameščene 4 gasilske mine, ko se prostor zaneti, se mine ativirajo in sprožijo ter požar pogasijo.

Hidrofobni absorbent za čiščenje vodnih površin ter postopek njegove izdelave - WOCA
PodjetjeInsol d.o.o.
Avtorji inovacijeMarko Likon, Franc Černec, Franc Švegl
Spletna stranhttp://www.insol.si

ID 146 / Hidrofobni absorbent za čiščenje vodnih površin ter postopek njegove izdelave - WOCA

Tehnologija WOCA je izvirna rešitev pretvorbe odpadnih celuloznih vlaken in papirniškega mulja iz procesa proizvodnje papirja v oleofilni absorbent za sanacijo razlitij hidrofobnih snovi (npr. nafta) na vodnih in trdnih površinah. Posebna mešanica hidrofobiranih (aciliranih, silaniziranih) celuloznih vlaken in obdelanega papirniškega mulja omogoča izdelavo mehansko obstojnega absorbenta in filtrov za vezavo hidrofobnih snovi, težkih kovin in fenola z vodnih površin ali za izločanje omenjenih snovi iz emulzij. Proizvedeni absorbent je visoko tehnološki produkt, ki predstavlja, okolju prijazno, učinkovito in ceneno rešitev za sanacijo razlitij v predelovalni in logistični industriji, ter je primeren za javne službe, ki se neposredno ukvarjajo z razlitji nevarnih snovi in katere potrebujejo cenene in trajnostne rešitve za njihovo sanacijo, kot so gasilske brigade in organizacije za preprečevanje naravnih in drugih nesreč. Absorbent omogoča stroškovno učinkovito upravljanje z lovilci olj.

PowerArtCello
PodjetjeTri-pis, d.o.o.
Avtorji inovacijeJaka Benedik
Spletna stranhttp://www.powerart.eu

ID 152 / PowerArtCello

PowerArt Cello je električni violončelo. Njegove prednosti se kažejo v ergonomiji muziciranja, preprosti elektroniki in privlačni estetiki. Na trgu mu ni enakega.
Klasičnega inštrumenta ne posnema, ampak ga ob vsem spoštovanju drugači in nadgrajuje. Vsi podobni izdelki konkurence posnemajo tradicionalni violončelo v ergonomskem delu. S tem prenesejo eno od ključnih pomanjkljivosti tudi na električna violončela. Oblika klasičnega trupa je povezana z zvokom, in ne s človekom, medtem ko se pri PowerArtCello, inštrument prijazne rabe zlije z glasbenikom.
Električni čelo posnema svojega prednika v ključni lastnosti. V zvoku, ki izvira iz visokokvalitetnih Iesov, smreke in javorja. Les naredi barvo zvoka polno in toplo. Inštrument ne potrebuje aktivne elektronike, kot jo posedujejo vsi njegovi tekmeci.
Pri igranju se uporablja enaka tehnika kot na klasičnem violončelu. PO želji čelist odpre vrat (open neck concept). Pri tej konfiguraciji, se po celotni ubiralki igra, kot na bas kitari.
Ne zadnja prednost tega neo-godala je tudi direktna elektronika, ki ne potrebuje dodatne baterije, kot jo imajo drugi.
Krog ljubiteljev godal je pridobil novo razsežnost, ki jo velja preizkusiti, morda imeti.

InCo gibanje -  gibanje za inovativne preboje
PodjetjeVibacom d.o.o.
Avtorji inovacijeVioleta Bulc, Estera Lah, Mojca Štepic, Barbara Ogrinc, skupaj s partnerji in člani InCo gibanja

ID 154 / InCo gibanje - gibanje za inovativne preboje

Z uveljavitvijo inovativnosti kot ključnega vzvoda ustarjanja dodane vrednosti, so se začele pojavljati vidne spremembe v načinu oblikovanja organizacij, v načinu vodenja, povezovanja, delovanja. Sodelovanje se preliva v so-ustvarjanje, organizacije se odpirajo navzven v odprte prostore inoviranja, brišejo se meje med naročniki in izvajalci. Motiv postaja dodana vrednost v dobro širše skupnosti in vseh ki jo sestavljajo. Skozi izkušnje novih razmerij se počasi oblikujejo modeli, postopki in vsebine, ki vodijo v trajnostni razvoj in pravičnejšo porazdelitev blaginje.
Kot odziv na klic novih načinov delovanja in ustvarjanja ter potrebo podjetij in posameznikov po razumevanju novih razmerij in njihovi aktivni vlogi v procesu transformacije, je nastalo tudi InCo gibanje. Sestavljajo ga člani (aktivni posamezniki), partnerji (podjetja, ki soustvarjajo vsebine), somišljeniki, ki ustvarjajo kritično maso misli in spreminjajo zavest prostora. Koordinator gibanja je Vibacom, ki se, tako kot vsi ostali akterji, znajde v različnih vlogah: kot naročnik in kot izvajalec.

Brezžični prenos signala invazivno merjenega krvnega tlaka pacienta v klinični negi
PodjetjeHyb d.o.o.
Avtorji inovacijemag. Marko Pavlin, Janez Gramc, Alojz Simončič, Bernd Beck
Spletna stranhttp://www.hyb.si

ID 157 / Brezžični prenos signala invazivno merjenega krvnega tlaka pacienta v klinični negi

Brezžični prenos signala invazivno merjenega krvnega tlaka pacienta v klinični negi prinaša bistvene prednosti tako za pacienta kot uporabnika /medicinsko osebje v bolnišnici: stalno spremljanje krvnega tlaka pacienta od priprave na operacijo do intenzivne nege, tudi med prevozom; možnost spremljanja krvnega tlaka na do treh monitorjih hkrati, kar omogoča dodatni kontroling in boljšo pripravo na vstop pacienta v naslednji prostor; enostavno nuliranje, kar pomembno zmanjša posege na strani pacienta; baterijsko napajanje z dodatno vgrajeno varnostno baterijo…
Sistem je sestavljen iz dveh elektronskih sklopov (oddajnika in sprejemnika). Senzorji kontaktirajo neposredno na senzorsko ploščo, povezano z oddajnikom, ki signal(e) krvnega tlaka brezžično prenaša do sprejemnika, nameščenega na monitor. Sistem deluje na baterijsko napajanje; sprejemnik, (ki je stalno nameščen ob monitor in se napaja klasično), je hkrati tudi polnilec za baterijo, tako da je polna baterija vedno pri roki.

ekološki osnovni bitumenski premaz IBITOL EKO
PodjetjeFRAGMAT TIM d.d.
Avtorji inovacijedr. Roman Kunič, Marko Rozman, Janez Potočnik, Valentina Oprčkal
Spletna stranhttp://www.fragmat.si

ID 155 / ekološki osnovni bitumenski premaz IBITOL EKO

Osnova za izdelavo ekološkega bitumenskega premaza je izdelati izdelek čimbolj podoben obstoječemu na osnovi organskih topil. Bitumenski ekološki premaz je sestavljen iz ca. 45 % vode, minimalno količino topila in ima več prednosti:
- ni vnetljiv
- vsebuje vodo
- ni agresiven do živih organizmov
- manj obremenjuje proces proizvodnje in vgradnje
- v času skladiščenja in transporta ni potrebnih posebnih postopkov
- v času uporabe ekološkega premaza ni posebnih vplivov na okolje
- embalaža se lahko odlaga med očiščeno embalažo
Ekološki prednamaz EKO IBITOL je bil razvit za uporabo v kombinaciji z razvojem stroja za avtomatsko nanašanje podjetja NIKO d.d. iz Železnikov.

Metoda najboljšega prileganja cestne osi in vzdolžnega profila geodetskim posnetkom
PodjetjeCGS plus d.o.o.
Avtorji inovacijeŽiga Ramšak
Spletna stranhttp://www.cgsplus.si

ID 158 / Metoda najboljšega prileganja cestne osi in vzdolžnega profila geodetskim posnetkom

Metoda najboljšega prileganja cestne osi in vzdolžnega profila geodetskim posnetkom je inovativen algoritem, ki omogoča samodejen izris osi na osnovi podanega zaporedja točk. Inovacija je zelo uporabna pri rekonstrukcijah obstoječe cestne infrastrukture oz. kjer potrebujemo podatke o prvotni geometriji osi, ki ne obstajajo več. Skozi zaporedje točk je potrebno konstruirati os, ki se tem točkam kar najbolje prilega. To je zahtevna in dolgotrajna naloga, pri kateri je s prostim očesom težko najti najboljšo rešitev. Metoda najboljšega prileganja nam je v veliko pomoč, saj se na osnovi vhodnih podatkov os izriše v enem koraku, kar pomeni bistvene časovne prihranke v procesu projektiranja. Funkcija je uspešno vgrajena v program Plateia, namenjenem načrtovanju cest. Z nekaj dodelave je bila prilagojena tudi za projektiranje rekonstrukcij železnic in kot taka je vgrajena v program Ferrovia za načrtovanje železnic. Funkcija se uporablja in je vgrajena tudi v Autodeskov produkt AutoCAD Civil 3D.

Kalibracija volumetričnih naprav
PodjetjeLOTRIČ, laboratorij za meroslovje d.o.o.
Avtorji inovacijeNiko Čemažar, janez Bajželj, Klemen Čufar, primož Hafner, Urška Habjan, Klemen Bohinc
Spletna stranhttp://www.lotric.si

ID 159 / Kalibracija volumetričnih naprav

Volumetrične naprave (v nadaljevanju VN) služijo za zelo natančen oziroma točen zajem volumna tekočin (človeške tekočine, reagenti, kemikalije, farmacevtske učinkovine, …). Njihova točnost je ključnega pomena za končni rezultat raziskave. Z zavedanjem te pomembnosti smo uvedli celovit postopek preverjanja oziroma kalibracije VN. V začetni fazi smo tako uvedli ultrazvočno čiščenje celotne VN. Nadalje smo uredili lastno proizvodnjo deionizirane laboratorijske vode, ki služi kot medij za kalibracijo. Popolna avtomatizacija postopka nam omogoča zajemanje in upoštevanje temperature medija. V nadaljevanju je sledila ureditev delovnega mesta izvajalcu, ki je popolnoma ergonomsko prilagojena delu in s tem čim manj možnih poškodb pri dolgotrajnem enakem delu. Sledil je dokup strojne opreme in lasten razvoj prestreznika hlapov, ki preprečuje hlapenje medija. Male volumne je nemogoče preverjati brez podobne priprave. V nadaljevanju je sledila celovita programska rešitev, ki izvajalca zvočno in slikovno opozarja na vse potrebne korake, izvede izračun in ovrednoti rezultate. Pri testiranju celote, smo ugotovili še kar nekaj malenkosti, ki sedaj sestavljajo zaokroženo celoto.

Etalon za kalibracijo tračnih in togih meril - Trames 4000
PodjetjeLOTRIČ, laboratorij za meroslovje d.o.o.
Avtorji inovacijeTatjana lavtar Hašič, Primož Hafner, Niko Čemažar, Klemen Čufar, Nataša Gartnar, Jernej Hafner, Tadej Debelak
Spletna stranhttp://www.lotric.si

ID 160 / Etalon za kalibracijo tračnih in togih meril - Trames 4000

Merilna proga TRAMES 4000 je namenjena za kontrolo tračnih metrov in togih meril različnih nazivnih dolžin. Proga ima aktivno merilno razdaljo 4000 mm s tem, da se daljši metri merijo v odsekih dolgih 4m. Proga ima samostojni merilni sistem z ločljivostjo 1 μm in digitalno kamero za odčitavanje pozicije. Absolutna točnost merilne proge je znotraj 20 μm, medtem ko je ponovljivost znotraj 10 μm.
Zaradi uporabe te naprave se čas kalibracije metra skrajša za več kot polovico.
Za točno pozicioniranje služi visoko ločljiva digitalna kamera, ki omogoča direktno merjenje s pomočjo digitalne tehnike. Kamera je postavljena na premični del, ki s pomočjo prednapetega krogličnega vodila potuje vzdolžno merilni stezi.
Merilna steza ima sofisticiran programski vmesnik, ki vodi izvajalca skozi celoten proces kalibracije ali overitve meril. Po zaključku program izvede korekcije, izračune pogreškov in merilne negotovosti meritve. Program je validiran v skladu z strogimi zahtevami standardov na področju meroslovja.

Billy
PodjetjeMarand d.o.o.
Avtorji inovacijeBorut Fabjan, Anže Cesar, Nil Gradišnik, Tomaž Štolfa
Spletna stranhttp://www.marand.si

ID 163 / Billy

Billy je platforma, ki omogoča enostavno zaračunavanje spletnih vsebin preko klica na premijsko številko.
Rešitev povezuje telefonijo ter spletne vsebine. Uporaba je mogoča s praktično katerokoli spletno vsebino. Za dostop do vsebine mora uporabnik opraviti le klic na premijsko številko in s tem plačati za dostop. V trenutku ko je klic vzpostavljen, vsebina postane dostopna. Ko se klic zaključi, se vsebina ponovno skrije oz. onemogoči.
Billy je enostaven za integracijo v katerokoli spletno mesto.

INFOTAINMENT PORTAL
PodjetjeBiomed d.o.o., Iskratel d.o.o., ResEvo d.o.o., IJS
Avtorji inovacijeIgor B. Mekjavic (IJS), Klemen Omahen (Iskratel d.o.o.), Daniela Zavec Pavlinic (Biomed d.o.o.) in Tomaz Bergant (ResEvo d.o.o.)
Spletna stran

ID 165 / INFOTAINMENT PORTAL

Velik prispevek k splošni pacientovi oskrbi z vidika okrevanja in posledično tudi zmanjšanja stroškov oskrbe pacienta, predstavlja njegovo dobro počutje, ki se lahko pozitivno stimulira tudi preko povezanosti z zunanjim svetom. Razvit inovativni produkt ima dvojno vrednost, omogoča hkratno beleženje in spremljanje pacientovega zdravstvenega stanja ter stalno vzdrževanje njegovega dobrega počutja preko multimedijskih storitev, ki jih »Infotainment portal« nudi uporabniku. Pomembno vlogo v portalu imajo multimedijske storitve, ki so implementirane v zaslonu na dotik (TST – Touch Screen Terminal), ki so nameščeni tik ob pacientovi postelji. V portal so vgrajene tudi aplikacije s katerimi lahko nadzorujemo količino vnesene hrane (diete) kot tudi spremljanje toplotnega udobja pacienta, kar je bistvenega pomena za bolnike pri katerih lahko prekomerna temperatura inducira bolezen.

Spletna stran: www.ijs.si; www.iskratel.si; www.resevo.com

Flowr
PodjetjeIntelius d.o.o.
Avtorji inovacijeDavorin Gabrovec, Matjaž Lipuš, Vlada Petrović, Gašper Vidovič, Jure Čuhalev
Spletna stranhttp://theflowr.com

ID 169 / Flowr

Flowr je spletna storitev za skupinsko sodelovanje v podjetjih. Zgrajen je po vzoru Facebooka, ki je predstavil nove načine sodelovanja. Flowr prinaša prijazen uporabniški vmesnik v zasebno in varno spletno omrežje, kjer je dostop omejen samo zaposlenim in sodelavcem podjetja. Člani omrežja lahko med seboj delijo datoteke, slike in spletne vire ter hkrati komentirajo ali označujejo prispevke ostalih članov. S tem gradijo arhiv znanja podjetja, hkrati pa se podjetje izogne nepregledni in zamudni komunikaciji preko elektronske pošte ali tako zmanjšajo število sestankov. Uporaba Flowrja je mogoča tudi s pomočjo pametnih telefonov (iPhone ali HTML 5 mobilna aplikacija). Flowr je na voljo kot spletna storitev v oblaku ali kot lokalna namestitev v podjetju.

Arhiv: 2016 | 2015 | 2013 | 2011 | 2010 | 2009